Middagsbröd (Mälardalslimpa)

DEG:
¼dl olja
4dl vatten
25gr jäst
2dl surdeg
2tsk salt
1msk brödkryddor
2dl vit brödsirap
8dl rågsikt
7-8dl vetemjöl

Gör så här:
Värm vattnet till 37 °C (fingervarmt). Smula ner jästen i en plastpåse och häll i vattnet och surdegen. Lös jästen i blandningen och häll sedan i salt, kryddor, sirap, och olja. Blanda. Häll i rågsikten och börja knåda. Blanda efter hand i vetemjölet till degen är smidig och släpper från plastpåsen. Låt degen jäsa 20 minuter. Dela degen i två bitar som knådas väl och sedan läggs på var sin trangiastekpannan och får jäsa ½timme och sätt sedan in det i ugnen ca 40 minuter. Elden ska ha ganska stora lågor (hemma 200 C i ugnen). Ett gott bröd som kan göras både på hajk och läger!