Höstterminen2011

Stormkök och knopar och surrning

Idag var det stormigt…..eller ja inte egentligen, bara nästan vi skulle jobba med stormkök!

Efter att ha samlats runt flaggstången, fått upp flaggan o lekt en bra stund- var det dags att plocka fram våra stormkök. Vi började med att prata om alla delarna som finns och hur man sätter ihop dem.

Efter att ledarna hade visat hur man gör, fick alla i gruppen prova att sätta upp och plocka ner stormköket.Det skramlade väldigt mycket när scouterna över hela gräsmattan plockade med stormköken.

Det finns ett roligt ord som beskriver en av delarna,  som de flesta scouter kommer ihåg och det är den lilla griptången man håller kastrullerna med, den kallas nämligen för TAMOJ! Vi pratade också om hur och var man skulle kunna använda det. Att man behöver ett bränsle och att det finns olika typer som sotar ner kärlen mer eller mindre. Många tyckte det var en käck grej o skulle se om de inte kunde få familjen att köpa hem en sådan till nästa familjeutflykt. En väldigt bra idé!

De föräldrar som var med på mötet fick också prova att sätta ihop ett stormkök. Det gick lika bra för dem som för scouterna.

När alla hade provat gick vi in och hämtade vatten som vi skulle koka upp. Vad vattnet skulle användas till var hemligt. Vi visade hur man genom att lägga stekpannan över kastrullen får ett lock som gör att vattnet kokar upp snabbare. När vattnet kokade fick varje grupp en visp, ett paket blåbärssoppa! Mums vad gott det var i kylan….spridda lovord hördes över uteplatsen vid scoutstugan.

Två i varje grupp utsågs till diskare-det är viktigt att kastruller och annat blir rengjort efter användning. (Något som vi kommer bli hårdare på. ) Klockan flög iväg o rätt som det var skulle vi sjunga scoutsången och avsluta för kvällen.

När Upptäckarna och Äventyrarna kom delade vi upp oss direkt. Äventyrarna gick ut och surrade raksurrningar tillsammans med Richard medan Upptäckarna stannade inne i stugan och slog knopar tillsammans med Mattias. Vi började med att repetera de allra lättaste och grunderna. Vi slog överhandsknop, överhandsknop i åtta, blodknop, råbandsknop och skotstek. Vi övade på att göra dem bakom ryggen och när vi blundade. Knopar är lite kluriga till att börja med men har man bara lärt sig de första så att man har förståelse för hur knoparna fungerar så går de andra mycket enklare. Som med allt annat tar det olika lång tid att lära sig.

På utsidan var det full fart med surrningarna. Richard visade en första gång och berättade vad man skulle tänka på. Scouterna surrade sen tillsammans flera raksurrningar i patrullerna.

Samtidigt som scouterna höll på byggde Anders och Marcus upp stockringen runt eldstaden som vi har pratat om så länge. Efter en och en halv timma var det klart! Tänk vad fort det går när man väl sätter igång. Nu kan vi utnyttja eldstaden ännu bättre i framtiden.

Vi avslutade med att sjunga scoutången innan vi gick hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.