Tunnbröd

Gott mjukt bröd kan man göra även utan ugn. Detta goda
tunnbröd kavlas till tunna brödkakor som sedan gräddas i torr stekpanna på spisen eller över lägerelden.

Det här behövs för 20 – 30 st.
  50 g jäst
  5 dl mjölk
  2 tsk salt
  4 dl rågsikt
  3 dl kornmjöl
  2 dl vetemjöl

Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke. Rör ut den i lite av mjölken.
Ljumma resten av mjölken till 37°C och häll ner den. Blanda ner salt, rågsikt, kornmjöl och vetemjöl. Tag upp degen på mjölat bakbord, eller hajkbricka, och arbeta den smidig. Lägg tillbaka den i bunken, täck med bakduk och låt den jäsa till sin dubbla storlek, ca 30 minuter.
Låt en stekpanna bli varm på ganska svag värme. Kavla ut en bit i taget av degen på mjölat bakbord. Använd ganska mycket mjöl och vänd degbiten ofta under kavlingen så att den inte blir omöjlig att lossa från bakbordet. Kavla den mycket tunt först med vanlig kavel och sedan på båda sidorna med kruskavel. Grädda direkt i torr stekpanna. Vänd brödet efter ca 1 minut eller när steksidan fått lite färg. Grädda den andra sidan också.
Receptet tar mycket längre tid än vad man tror, men det är helt klart värt arbetet!